Z tym planem pieczenia ciasteczek świątecznych, nie będziecie się już stresować przed Świętami

Z tym planem pieczenia ciasteczek świątecznych, nie będziecie się już stresować przed Świętami

Małe, pięknie ozdobione ciasteczka w różnych kształtach i smakach zachwycają gości przy świątecznym stole. Aby pieczenie było przyjemnością, warto dobrze je zaplanować. Jeśli chcecie piec z dziećmi, wybierajcie proste kształty i ciasta, które się nie lepią. Weźcie pod uwagę, że dzieciom wykrawanie szybko się nudzi, dlatego zwykle wystarczy im jedna porcja ciasta. Możecie też umówić się z przyjaciółmi, zrobić wspólny dzień pieczenia z grzańcem, ploteczkami i wymianą sprawdzonych przepisów oraz trików.

Ułatwcie sobie pracę jak tylko się da — robot kuchenny ETA Gratus Kuliner II miesza, ugniata, ubija i mieli. Przyda się zarówno do przygotowania ciasta, jak i nadzienia. Niezastąpionym pomocnikiem będzie także waga kuchenna z czytelnym wyświetlaczem lub tarczą. Waga retro ETA STORIO dodatkowo nada kuchni niesamowitego charakteru.

Ten prosty plan przeprowadzi Was przez przygotowanie kolejnych rodzajów świątecznych wypieków tydzień po tygodniu, tak abyście na koniec adwentu mogli spokojnie i z satysfakcją wyjąć gotowe ciasteczka na stół. A wtedy… Święta mogą się zacząć.

 

Koniec listopada
(od około 25 listopada)

Przemyśl, co w tym roku będziesz piec, i przygotuj listę poszczególnych rodzajów wypieków. Znajdź przepisy i wypisz z nich składniki, które musisz kupić, a także foremki oraz inne akcesoria, których Ci brakuje. W kolejnych dniach kup lub pożycz, to czego potrzebujesz. Jeśli planujesz upiec struclę, świąteczne ciasto nasączane alkoholem albo pudding, teraz jest idealny moment — potrzebują one bowiem kilku tygodni, aby się „przegryzły”. Zastanów się także nad tegorocznymi dekoracjami świątecznymi i aranżacją stołu, aby zdążyć ewentualnie zamówić materiał na obrus, podkładki lub inne ozdoby.

Przygotuj domowy cukier waniliowy — laskę wanilii włóż do pojemnika z cukrem pudrem lub drobnym cukrem. Jeśli pieczesz struclę, wyskrob ziarenka do ciasta, a do cukru włóż jedynie pustą laskę. W ciągu dwóch tygodni cukier nabierze pięknego, naturalnego aromatu. W podobny sposób możesz zetrzeć skórkę z wyciśniętej cytryny lub pomarańczy (wyłącznie z wersji bio) i wysuszyć ją. Później wykorzystasz ją do ciasta lub kremu.

 

1. niedziela adwentu

Zanim wybierzesz się do sklepu, sprawdź domowe zapasy — czekoladowe polewy i kremy to idealny sposób na wykorzystanie różnych resztek czekolad i figurek. Jeśli od dłuższego czasu planujesz porządki w kuchni, teraz jest świetny moment — dowiesz się, co masz, pogrupujesz zaczęte opakowania i wykorzystasz wszystko do świątecznych wypieków. Nie zapomnij też kupić wystarczającej ilości papieru do pieczenia, folii spożywczej i aluminiowej.

Upiecz ciastka, które potrzebują dłuższego czasu, aby zmiękły i „przegryzły się” — imbirki, pierniczki, anyżki… Przechowuj je w pudełkach i je opisz. Jeśli Twoje dzieci marzą o piernikowej szopce, upieczcie ją wspólnie i ustawcie na przykład przy adwentowym wieńcu z pierwszą zapaloną świecą.

 

2. niedziela adwentu

Rozpoczyna się główna część pieczenia. Kruche ciasteczka, waniliowe rogaliki, ciasteczka z kruchego ciasta, wypieki orzechowe, babeczki… Większość ciast lepiej smakuje po tym, jak „odpocznie”, więc jeśli chcesz piec w weekend, przygotuj je w czwartek lub piątek wieczorem, albo w sobotę rano na niedzielne pieczenie. Potem wystarczy już tylko rozwałkować ciasto, wykroić lub uformować i upiec.

Wystudzone ciasteczka układaj w pudełkach i koniecznie je podpisuj. Na tym etapie nie wypełniaj ich jeszcze nadzieniami — kremy mogłyby się zepsuć, a marmolada wyschnąć. Nadmiar białek włóż do zamrażarki na później albo wykorzystaj od razu do upieczenia ciasteczek białkowych, takich jak orzechowe sucharki, bezy czy kokosanki. Co prawda nie muszą leżakować, ale dobrze znoszą przechowywanie w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

 

3. niedziela adwentu

Odłożone wcześniej białka wykorzystasz teraz do pieczenia kokosanek, makaroników, florentynek i bezowych ciasteczek. Jeśli jednak żadnych białek nie masz, a przy pieczeniu zostaną Ci żółtka, włóż je do zamrażarki i wykorzystaj później do przygotowania chałki — z samych żółtek jest delikatniejsza i bardziej puszysta.

Możesz również zacząć przekładać upieczone kruche ciasteczka marmoladą i polewać je polewą. Pierniczki udekoruj lukrem białkowym albo sklej za pomocą dżemu porzeczkowego. Gotowe ciasteczka przechowuj (najlepiej w podpisanych) metalowych lub plastikowych pojemnikach wyłożonych papierem do pieczenia lub folią aluminiową, w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Mróz im nie szkodzi, ale je wysusza, dlatego zamiast balkonu przy minusowych temperaturach lepiej sprawdzi się chłodna klatka schodowa.

Zastanów się nad menu na świąteczne dni i przygotuj listę przepisów oraz składników, które trzeba kupić.

4. niedziela adwentu

Dwa dni przed Wigilią upiecz chałkę, strudel lub babkę — w zależności od tego, co zazwyczaj podajesz na wigilijnym stole. Nawet w ostatni weekend adwentu zdążysz przygotować wiele rodzajów słodkości — wybieraj jednak te bez pieczenia: świąteczne raw ciasteczka, czekoladowe trufle, a także florentynki czy bezy. Upieczone wcześniej spody i ciasteczka wypełnij kremem i udekoruj.

 

POWIĄZANE ARTYKUŁY