Żytnie pierniczki

Żytnie pierniczki

50 sztuk

50 minut

 

Pierniczki to symbol Świąt, który kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Spróbujcie pierniczków z mąki żytniej i cukru trzcinowego a z pewnością nie poczujecie różnicy. Wasze ciało jednak bez wątpienia doceni zdrowszą wersję.

 

Składniki:

 

  • 400 g mąki żytniej
  • 3 żółtka
  • 130 g masła
  • 100 g miodu
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 90 g mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Przygotowanie:

 

  1. Wszystkie składniki zagnieć w robocie ETA Gratus na zwarte ciasto. Następnie uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na całą noc.
  2. Po wyjęciu z lodówki zagnieć ciasto ponownie rękami, rozwałkuj równomiernie i za pomocą foremek wykrawaj dowolne kształty. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 165–175 °C na złoty kolor (około 10–12 minut).
  4. Pierniczki można udekorować lukrem białkowym, ale nie jest to konieczne — są pyszne także bez dekoracji.

 

POWIĄZANE ARTYKUŁY