50 sztuk
50 minut
Pierniczki to symbol Świąt, który kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Spróbujcie pierniczków z mąki żytniej i cukru trzcinowego a z pewnością nie poczujecie różnicy. Wasze ciało jednak bez wątpienia doceni zdrowszą wersję.
Składniki:
- 400 g mąki żytniej
- 3 żółtka
- 130 g masła
- 100 g miodu
- 130 g cukru trzcinowego
- 90 g mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki zagnieć w robocie ETA Gratus na zwarte ciasto. Następnie uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na całą noc.
- Po wyjęciu z lodówki zagnieć ciasto ponownie rękami, rozwałkuj równomiernie i za pomocą foremek wykrawaj dowolne kształty. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 165–175 °C na złoty kolor (około 10–12 minut).
- Pierniczki można udekorować lukrem białkowym, ale nie jest to konieczne — są pyszne także bez dekoracji.
