Zrobić zapasy – kupić więcej albo ugotować i zamrozić. Większość z nas przechowuje nadwyżki w zamrażarce „na zapas”. Dzięki temu zimą możemy przygotować owocowe knedle, dodać do zupy aromatyczne zioła czy mieć domowy posiłek w kilka minut. Ale czy znasz zasady prawidłowego mrożenia? Bardzo często wkładamy do zamrażarki produkty źle przygotowane, nie przestrzegamy odpowiedniego czasu przechowywania i nie wiemy, jak je rozmrażać, aby zachowały soczystość i cenne wartości odżywcze.
Lodówko-zamrażarka czy osobna zamrażarka?
Pierwszą i podstawową kwestią, nad którą warto się zastanowić, jest rodzaj zamrażarki, jaką posiadamy. Bo zamrażarka zamrażarce nierówna! W domu możesz mieć lodówko-zamrażarkę, czyli chłodziarkę z wbudowaną zamrażarką, albo osobną zamrażarkę wolnostojącą.
Zaletą zamrażarki w typowej lodówko-zamrażarce jest to, że nie zajmuje dodatkowego miejsca. Dodatkowo wszystkie produkty masz pod ręką, gdy tylko są potrzebne. Dobrym wyborem może być np. czterodrzwiowa lodówka ETA o niskim zużyciu energii, z powłoką chroniącą przed odciskami palców i systemem No Frost.
Minusem takiego rozwiązania jest jednak to, że w przypadku większej rodziny dwie czy trzy szuflady mogą po prostu nie wystarczyć. Eleganckim rozwiązaniem tego problemu jest lodówka typu side-by-side (tzw. amerykańska), która dzięki dużej pojemności ma wyjątkowo przestronną zamrażarkę.

Jeśli masz na przykład piwnicę lub garaż, problem niewystarczającej przestrzeni możesz rozwiązać, kupując zamrażarkę skrzyniową lub szufladową. To rozwiązanie sprawdzi się również u osób, które uprawiają duże ilości własnych owoców i warzyw, dużo pieką i gotują, a w zapasie potrzebują mieć coś więcej niż tylko mrożony groszek i lody. Jeśli wiesz, że będziesz zamrażać np. duże kawałki mięsa, lepiej wybrać zamrażarkę skrzyniową. Model ETA o pojemności 198 litrów jest dodatkowo bardzo energooszczędny, cichy, a dzięki wysokiej jakości oświetleniu LED bez problemu znajdziesz w nim to, czego szukasz. Jeśli natomiast zależy Ci na porządku i odpowiednim podziale produktów, lepszym wyborem będzie zamrażarka szufladowa. Dzięki niej łatwo utrzymasz różne rodzaje żywności oddzielnie i zawsze będziesz wiedzieć, gdzie sięgnąć po chleb czy orzechy. Zamrażarka szufladowa ETA jest wyposażona w tryb super mrożenia – przydatny, gdy chcesz jednocześnie zamrozić większą ilość produktów – oraz tryb ECO, który zoptymalizuje zużycie energii.
Do pojemnika czy do woreczka?
Bardzo ważne jest, w czym mrozisz poszczególne produkty. Jeśli używasz nieodpowiednich opakowań, mogą one stracić na smaku i trwałości. Jeśli wybierasz pojemniki, upewnij się najpierw, że nadają się do przechowywania w niskich temperaturach. Woreczki najlepiej układać w zamrażarce w odstępach, aby nie posklejały się ze sobą. Niezależnie od rodzaju opakowania, warto zadbać, by było w nim jak najmniej powietrza.
W przypadku warzyw liściastych, np. szpinaku, dobrze jest najpierw rozłożyć liście osobno na tacy i wstępnie zamrozić, a dopiero później umieścić je w woreczku czy pojemniku. Dzięki temu podczas rozmrażania nie powstanie jedna wielka zbita bryła. Napoje, takie jak wino, kawa czy syrop, można przechowywać w foremkach do lodu – w ten sposób łatwo przygotujesz porcję wina do gotowania, mrożoną kawę albo bazę do schłodzonego napoju. Nigdy nie wkładaj do zamrażarki napojów w szklanych butelkach – mogą pęknąć. Napoje gazowane są wręcz niebezpieczne, ponieważ grozi im eksplozja.
Niezależnie od tego, czy używasz woreczków, czy pojemników, zawsze je opisuj. Na etykiecie powinny znaleźć się: nazwa produktu, data zamrożenia oraz gramatura. Dla łatwiejszej orientacji możesz wprowadzić system kolorystyczny – np. w czerwonych opakowaniach przechowywać mięso, w zielonych warzywa, a w brązowych orzechy.
Jak prawidłowo mrozić owoce, warzywa czy mięso?
Skoro mamy już odpowiednią zamrażarkę i właściwe pojemniki, czas przejść do samego procesu mrożenia żywności. To właśnie tutaj ludzie najczęściej popełniają błędy. Bardzo często mrożą produkty intuicyjnie albo zgodnie z tym, czego nauczyli się w dzieciństwie w domu. Tymczasem niektóre produkty można niewłaściwym postępowaniem całkowicie zepsuć, a sporo z nich w ogóle nie nadaje się do mrożenia.

Owoce
Większość owoców możesz bez obaw zamrozić. W temperaturze około -18 °C wytrzymają nawet rok. Zimą z pewnością docenisz letnie zbiory podczas pieczenia czy przygotowywania soków. Im szybciej jednak owoce z zamrażarki zjesz, tym lepiej – w niskiej temperaturze szybciej tracą np. witaminę C.
Najlepiej do mrożenia nadają się owoce jagodowe, takie jak porzeczki, borówki czy maliny. Wiśnie, morele czy brzoskwinie warto przed zamrożeniem wydrylować. Bardzo soczyste owoce tropikalne, takie jak cytryny, pomarańcze czy mandarynki, lepiej kupować świeże w ciągu roku.
Warzywa
Jeśli w tym roku zebrałeś dużo szpinaku, groszku czy czosnku niedźwiedziego, spokojnie możesz zamrozić je na zapas. Warzywa korzeniowe, takie jak marchew czy seler, warto najpierw obrać i pokroić w kostkę. Jeszcze lepszą strukturę i smak zachowają, jeśli przed mrożeniem je zblanszujesz – krótko zanurzysz we wrzątku, a następnie szybko schłodzisz w zimnej wodzie.
Jeśli jednak zostały ci ogórki, rzodkiewki czy kalarepa – lepiej przygotuj z nich sałatkę albo pastę. Do zamrażarki nie nadają się również gotowane ziemniaki.
Pieczywo
Nie zjedliście całego pieczywa i boisz się, że spleśnieje? Śmiało je zamroź. Chleb czy bułki po kilku minutach w piekarniku będą smakować jak świeżo upieczone. Pamiętaj jednak, aby nie przechowywać ich w zamrażarce dłużej niż dwa miesiące.
Mięso i ryby
Mięso najlepiej jest najpierw podzielić na porcje i zamrażać osobno. Jeśli masz resztki na rosół, włóż je do zamrażarki oddzielnie. Zwykłe mięso możesz przechowywać w zamrażarce od sześciu do ośmiu miesięcy. Mielone trzeba zużyć maksymalnie w ciągu czterech miesięcy. Pamiętaj też, aby nigdy nie solić mięsa przed zamrożeniem.
Ryby zamrażaj świeże, wypatroszone i przechowuj je nie dłużej niż trzy miesiące.

Grzyby
Jeśli lubisz dodawać do risotta czy zupy mrożone grzyby, najpierw obgotuj je w osolonej wodzie. Dopiero po wysuszeniu włóż je do zamrażarki – dzięki temu zachowają większą soczystość.
Zioła
Mrozić można całe gałązki lub natkę. Jeśli je posiekasz, wymieszaj z odrobiną wody i przełóż do foremki na kostki lodu. Wystarczy potem wrzucić jedną lub dwie kostki do gotowej zupy.
Czego lepiej nie mrozić
Do zamrażarki nie nadają się produkty o wysokiej zawartości tłuszczu. Oprócz orzechów unikaj także nabiału czy kawy. Choć mówi się, że kawa w zamrażarce długo zachowuje świeżość i aromat, eksperci przestrzegają przed takim rozwiązaniem – ziarna kawy są tłuste, a pod wpływem zimna mogą się zepsuć i stracić swój smak.
Nie zamrażaj także produktów o dużej zawartości wody i soli. Oprócz warzyw, takich jak ogórek, do zamrażarki nie powinny trafić również szynka i inne wędliny. Nie warto mrozić także dodatków skrobiowych, np. ryżu, kaszy czy gotowanych ziemniaków.
Ogólnie jednak nie musisz się obawiać mrożenia. Naukowcy dowiedli, że przy prawidłowym zamrożeniu produkty tracą tylko minimalną ilość cennych składników odżywczych. Zimą z mrożonych owoców i warzyw dostarczysz sobie nawet więcej witamin niż z tych importowanych, które nie zdążyły w pełni dojrzeć. Dlatego tego lata pamiętaj, aby przynajmniej część plonów schować do zamrażarki na zimę.
Podstawowe zasady prawidłowego mrożenia
- Staraj się zamrażać produkty jak najszybciej i w jak najniższej temperaturze. Wiele zamrażarek ma dziś specjalną funkcję szybkiego mrożenia.
- Tego, co już rozmrozisz, nigdy nie wkładaj ponownie do zamrażarki.
- Z woreczków i pojemników usuń możliwie jak najwięcej powietrza – dzięki temu produkty po rozmrożeniu nie będą suche.
- Zanim włożysz jedzenie do zamrażarki, pozostaw je najpierw do uzyskania temperatury pokojowej.
- Nie przechowuj produktów w zamrażarce dłużej niż rok – wiele z nich trzeba zużyć wcześniej.