Święta w czeskim stylu, ale z małym kulinarnym twistem. Klasyczne połączenie ryby i sałatki ziemniaczanej zyskuje subtelne urozmaicenie dzięki ziołowej posypce z parmezanem i świeżymi ziołami, która z prostego filetu tworzy świąteczne danie główne niczym z profesjonalnej kuchni. Klasyczna sałatka ziemniaczana z warzyw, jajek i ogórków spokojnie „przegryzie się” w lodówce, podczas gdy w prodiżu ETA Pecenka ryba upiecze się na złocisty kolor i pozostanie w środku pięknie soczysta – dokładnie tak, jak na świąteczną kolację przystało.
Składniki:
Sałatka ziemniaczana:
500 g ziemniaków typu A lub B
2 jajka ugotowane na twardo
1½ marchewki
¼ małego selera
1 pietruszka
½ dużej szalotki
2–3 ogórki kiszone
80 g groszku konserwowego (około pół małej puszki)
4½ łyżki majonezu
½ łyżki ulubionej musztardy
sól i pieprz
Ryba z kruszonką:
2 filety białej ryby (np. dorady, okonia morskiego lub dorsza)
3 kromki chleba tostowego (bez skórki)
20 g parmezanu
2 garście posiekanych ziół (pietruszka, kolendra, szałwia…)
około 50 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz
1 cytryna do podania
Sposób przygotowania:
- Sałatka: Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości, odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Jajka gotuj 9 minut, następnie obierz. Marchew, seler i pietruszkę pokrój w kostkę, ugotuj w osolonej wodzie przez około 8 minut „al dente”, odcedź i ostudź.
- Ziemniaki, jajka, warzywa, ogórki i groszek przełóż do miski. Dodaj majonez, musztardę, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj i odstaw na co najmniej godzinę (najlepiej na całą noc) do lodówki.
- Ryba: Wyłóż dno ETA Pecenki papierem do pieczenia. Chleb tostowy zmiksuj lub drobno posiekaj, dodaj parmezan, posiekane zioła, sól i pieprz, a następnie wymieszaj z oliwą z oliwek, aż powstanie klejąca masa.
- Filety ryby ułóż na papierze w Pecence, posól, popieprz i równomiernie rozłóż na wierzchu ziołową kruszonkę.
- Piecz przez 12–15 minut.
- Podawaj z sałatką ziemniaczaną i cytryną.
