Bożonarodzeniowe polano (Bûche de Noël)

Bożonarodzeniowe polano (Bûche de Noël)

Boże Narodzenie inspirowane Francją. Ten pyszny deser, przygotujesz w przytulnym cieple swojej kuchni. Klasyczne bożonarodzeniowe polano Bûche de Noël łączy puszysty biszkopt, delikatny waniliowy krem oraz bogaty, czekoladowy ganache, która na talerzu przywodzi na myśl ośnieżony paryski park. Dzięki prodiżowi ETA Pecenka przygotujesz je z łatwością nawet bez piekarnika – a na świątecznym stole będzie wyglądać jak deser niczym z francuskiej cukierni.

 

Składniki:

Na biszkopt:

  • 4 jajka (około 200g)
  • 125 g drobnego cukru
  • 125 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki oleju

Krem waniliowy:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki (do ubijania)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2–3 łyżki cukru pudru

Czekoladowy ganache:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 400 ml śmietanki kremówki (do ubijania)
  • 40 g cukru

 

Przygotowanie:

 

  1. Wyłóż prodiż ETA Pecenka papierem do pieczenia. Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą pianę, dodaj olej i mąkę. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
  2. Podziel ciasto na dwie części. Wlej jedną porcję na papier do pieczenia w prodiżu ETA Pecenka i piecz około 10 minut, aż nabierze złocistego koloru.
  3. Upieczony blat od razu przełóż na wilgotną ściereczkę, zdejmij papier, zwiń w roladę i pozostaw do ostygnięcia na 30 minut.
  4. Krem waniliowy: Ubij mascarpone ze śmietanką, cukrem pudrem i wanilią na gładki krem.
  5. Ganache: Podgrzej śmietankę z cukrem, zdejmij z ognia i dodaj czekoladę. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Pozostaw do wystudzenia, a następnie ubij na krem.
  6. Składanie: Rozwiń biszkopt, posmaruj kremem waniliowym i ponownie zwiń. Wierzch posmaruj ubitą czekoladową ganache, widelcem wykonaj strukturę „kory” i schłodź.
  7. Dekoracja: Udekoruj gałązką rozmarynu, cukrem pudrem oraz żurawiną lub jadalnymi grzybkami.

POWIĄZANE ARTYKUŁY