Szwedzka szynka świąteczna i puree z batatów

Szwedzka szynka świąteczna i puree z batatów

Święta mogą mieć w sobie odrobinę szwedzkiego klimatu – a jednocześnie pozostać cudownie domowe i pełne spokoju. Soczysta, świąteczna szynka z chrupiącą musztardowo-miodową skórką oraz delikatne puree z batatów to połączenie, które smakuje odświętnie, ale nie jest przekombinowane. Upieczona na złoty kolor w piekarniku doskonale sprawdzi się zarówno na wigilijnym stole, jak i podczas spokojnego świątecznego obiadu, gdy chcesz zaserwować coś wyjątkowego, a jednocześnie wciąż bardzo domowego.

 

Składniki:

 

Na szynkę:
800 g surowej szynki
4 łyżki musztardy gruboziarnistej
4 żółtka
2 łyżki miodu
sól i pieprz
panierka z rozkruszonych płatków cornflakes

Na puree:
400 g batatów
270 g ziemniaków typu B
100 ml śmietanki kremówki (33%)
70 g masła
sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

 

  1. W misce wymieszaj musztardę, żółtka, miód, sól, pieprz oraz tyle panierki, aby powstała gęstsza masa, która dobrze utrzyma się na szynce.
  2. Posmaruj szynkę przygotowaną masą i ułóż ją w piekarniku na papierze do pieczenia.
  3. Piecz przez 20–30 minut, w zależności od wielkości i kształtu szynki, aż do uzyskania złocistego koloru.
  4. W międzyczasie przygotuj puree – obierz bataty i ziemniaki, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  5. Odcedź, przełóż do miski, dodaj masło oraz podgrzaną śmietankę. Ubij na gładkie puree i dopraw solą do smaku.
  6. Upieczoną szynkę pokrój w plastry, podawaj z puree z batatów i udekoruj gałązką ziół lub kiełkami.

POWIĄZANE ARTYKUŁY