Pełnoziarniste wianuszki z kremem gruszkowym

Pełnoziarniste wianuszki z kremem gruszkowym

2 blachy

120 minut

 

Kochasz klasyczne wianuszki, ale czasem masz ochotę na coś nowego? W takim razie musisz wypróbować pełnoziarniste wianuszki z kremem gruszkowym! Są lekkie jak chmurka i przyjemnie orzeźwiające. 

 

Składniki:

Ciasto parzone:
250 ml wody
80 g masła
Szczypta soli
Szczypta cukru
170 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
4 jajka (około 210 g)

Nadzienie:
3 gruszki
1–2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki suszonego soku trzcinowego (panella)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
250 g twarogu w kostce
250 g półtłustego twarogu z wiaderka
250 ml śmietany do ubijania


Przygotowanie:

 

  1. Najpierw przygotuj pieczone gruszki do kremu. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. W naczyniu żaroodpornym skrop sokiem z cytryny, posyp panellą (ewentualnie cukrem trzcinowym) i cynamonem. Wymieszaj i piecz w 190°C przez 30 minut. Odstaw do wystudzenia.
  2. Z pieczonych gruszek odlej trochę powstałego syropu – około 1–2 łyżki. Dodasz go później do kremu, jeśli będzie zbyt gęsty. Gruszki zmiksuj na gładkie purée. Włóż do lodówki i pozostaw do schłodzenia.
  3. Przejdź do przygotowania ciasta parzonego. Wlej wodę do garnka, dodaj masło, szczyptę soli i cukru i rozpuść. Gdy mieszanka zacznie się gotować, wsyp mąkę i mieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto będzie zwarte, bez grudek, a na dnie zacznie tworzyć się cienka przypieczona warstwa.
  4. Przełóż ciasto do misy robota kuchennego, załóż mieszadło i zacznij mieszać, aby przestygło gdyż jajka, które będziesz dodawać, nie mogą się ściąć. W międzyczasie roztrzep jajka.
  5. Gdy ciasto będzie letnie, wlewaj jajka partiami, cały czas mieszając. Po dodaniu wszystkich jajek miksuj jeszcze przez kilka minut, aby lepiej uwolnił się gluten.
  6. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, utwórz kółka o zewnętrznej średnicy około 8–10 cm.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 230°C przez 10–12 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz jeszcze 20 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
  8. Przekrój wianuszki ostrym nożem.
  9. Gruszkowe purée dokładnie zmiksuj lub wymieszaj z dwoma rodzajami twarogu. Śmietanę ubij na sztywno i w dwóch porcjach delikatnie wmieszaj do masy gruszkowo-twarogowej. Jeśli krem będzie bardzo gęsty, możesz, ale nie musisz, dodać odrobinę odlanego syropu. Jeśli uznasz, że krem jest za mało słodki, dodaj cukru pudru.
  10. Krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i napełnij wianuszki. Przykryte delikatnie oprósz cukrem pudrem.

POWIĄZANE ARTYKUŁY