Świąteczna pieczeń wieprzowa z solą ziołową z Pecenki

Świąteczna pieczeń wieprzowa z solą ziołową z Pecenki

Świąteczna atmosfera, aromat ziół i odrobina Włoch na talerzu. Ta świąteczna pieczeń wieprzowa z karkówki, doprawiona domową solą ziołową, czosnkiem, rozmarynem i odrobiną białego wina, pozwoli Ci wyczarować świąteczny klimat bez skomplikowanego gotowania. W prodiżu ETA Pecenka mięso pięknie się zrumieni, pozostanie soczyste i w połączeniu z puree ziemniaczanym lub z batatów stworzy danie główne, którego nie powstydziłby się żaden włoski dom, podczas świąt.

 

Składniki na sól ziołową:

 

  • 175 g soli morskiej
  • 1–2 świeże liście laurowe (drobno posiekane)
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu (drobno posiekane)
  • ¼ łyżeczki rozgniecionego kopru włoskiego
  • 2 ząbki czosnku (najlepiej rozgniecione)
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

 

Składniki na mięso:

 

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2 cebule (przekrojone na pół)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 100 ml białego wina
  • 1 gałązka szałwii lub tymianku
  • goździki do nadziania cebuli

 

Przygotowanie:

 

  1. Sól ziołowa: W misce wymieszaj sól, liście laurowe, rozmaryn, koper włoski, czosnek i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby aromaty równomiernie się połączyły. Przechowuj sól w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  2. Mięso: Karkówkę lekko ponacinaj, posyp solą ziołową, dokładnie wmasuj przyprawy i zwiąż sznurkiem, aby zachowała kształt.
  3. Do prodiża ETA Pecenka wyłożonej papierem do pieczenia włóż mięso, cebulę, goździki i zioła. Skrop oliwą z oliwek i piecz przez 30 minut.
  4. W trakcie pieczenia kilkukrotnie polewaj mięso sosem. Następnie dodaj wino i piecz kolejne 30 minut, co jakiś czas polewając.
  5. Piecz, aż mięso nabierze złocistej skórki. Po upieczeniu pozostaw na 10 minut aby odpoczęło.
  6. Podawaj pokrojone w plastry z sosem, ziemniakami lub puree z batatów.

POWIĄZANE ARTYKUŁY