Świąteczna atmosfera, aromat ziół i odrobina Włoch na talerzu. Ta świąteczna pieczeń wieprzowa z karkówki, doprawiona domową solą ziołową, czosnkiem, rozmarynem i odrobiną białego wina, pozwoli Ci wyczarować świąteczny klimat bez skomplikowanego gotowania. W prodiżu ETA Pecenka mięso pięknie się zrumieni, pozostanie soczyste i w połączeniu z puree ziemniaczanym lub z batatów stworzy danie główne, którego nie powstydziłby się żaden włoski dom, podczas świąt.
Składniki na sól ziołową:
- 175 g soli morskiej
- 1–2 świeże liście laurowe (drobno posiekane)
- 2 gałązki świeżego rozmarynu (drobno posiekane)
- ¼ łyżeczki rozgniecionego kopru włoskiego
- 2 ząbki czosnku (najlepiej rozgniecione)
- ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Składniki na mięso:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 2 cebule (przekrojone na pół)
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 100 ml białego wina
- 1 gałązka szałwii lub tymianku
- goździki do nadziania cebuli
Przygotowanie:
- Sól ziołowa: W misce wymieszaj sól, liście laurowe, rozmaryn, koper włoski, czosnek i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby aromaty równomiernie się połączyły. Przechowuj sól w szczelnie zamkniętym pojemniku.
- Mięso: Karkówkę lekko ponacinaj, posyp solą ziołową, dokładnie wmasuj przyprawy i zwiąż sznurkiem, aby zachowała kształt.
- Do prodiża ETA Pecenka wyłożonej papierem do pieczenia włóż mięso, cebulę, goździki i zioła. Skrop oliwą z oliwek i piecz przez 30 minut.
- W trakcie pieczenia kilkukrotnie polewaj mięso sosem. Następnie dodaj wino i piecz kolejne 30 minut, co jakiś czas polewając.
- Piecz, aż mięso nabierze złocistej skórki. Po upieczeniu pozostaw na 10 minut aby odpoczęło.
- Podawaj pokrojone w plastry z sosem, ziemniakami lub puree z batatów.