Pistacjowe ciasteczka z czekoladą i solą morską

Pistacjowe ciasteczka z czekoladą i solą morską

Na 2 blachy potrzebujesz:

 

  • 130 g obranych pistacji, nieprażonych, niesolonych
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru lub ksylitolu (może być mieszanka)
  • 1 żółtko
  • 300 g mąki pszennej (można połączyć białą z pełnoziarnistą)
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • gorzka czekolada do maczania
  • sól morska do dekoracji

 

Przygotowanie:

 

  1. Pistacje namocz w wodzie na 1,5–2 godziny. Następnie odcedź i dobrze osusz. Posiekaj nożem — połączenie drobnych i większych kawałków będzie idealne.
  2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj żółtko i zmiksuj.
  3. Dosyp mąkę, kardamon i dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj pistacje i zagnieć całość.
  4. Z ciasta uformuj 3 wałeczki o średnicy około 4 cm. Owiń je folią i włóż do zamrażarki na 1–1,5 godziny.
  5. Wyjmij wałeczki, rozwiń i pokrój na plasterki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C przez 12–17 minut (w zależności od grubości ciasteczek).
  6. Wystudzone ciasteczka maczaj do połowy w roztopionej czekoladzie. Gdy czekolada zacznie zastygać, delikatnie posyp odrobiną soli morskiej.

POWIĄZANE ARTYKUŁY