Norweskie pierniczki

Norweskie pierniczki

Boże Narodzenie może pachnieć także klimatem północy. Norweskie pierniczki z syropem klonowym, kardamonem, cynamonem i goździkami wypełnią kuchnię aromatem tak intensywnym, że aż zechcesz stać przy prodiżu ETA Pecenka przez cały wieczór. Ciasto spokojnie „odpocznie” przez noc w lodówce, a gdy nadejdzie czas wykrawania, zamieni się w chrupiące, korzenne pierniczki, które do gorącej herbaty lub kakao pasują równie idealnie, jak skandynawskie „hygge” do zimowych wieczorów.

 

Składniki:

 

  • 125 g masła
  • 75 g syropu klonowego
  • 150 g cukru
  • 90 ml śmietanki kremówki (30–36%)
  • 100 ml wody
  • 1 jajko
  • 3 g mielonych goździków
  • 5 g mielonego cynamonu
  • 2 g mielonego kardamonu
  • 6 g sody oczyszczonej
  • 600 g mąki

 

Przygotowanie:

 

  1. Włóż masło, syrop klonowy i cukier do garnka i podgrzewaj krótko, aż masło się rozpuści, a składniki połączą się w jednolitą masę.
  2. Zdejmij z palnika i pozostaw na chwilę do przestudzenia. Następnie dodaj śmietankę, wodę i jajko, dokładnie wymieszaj.
  3. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z przyprawami i sodą. Po każdym dodaniu dokładnie wyrabiaj ciasto.
  4. Powinno powstać zwarte ciasto. Jeśli jest jeszcze ciepłe, wyłóż je na blat i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Następnie zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na noc lub na dłużej – w razie potrzeby nawet na kilka dni.
  5. Wyjmij ciasto z lodówki około godzinę przed planowanym wałkowaniem i wykrawaniem.
  6. Gdy zaczniesz wałkować i wykrawać pierniczki, rozgrzej piekarnik do 180°C.
  7. Piecz pierniczki przez 10–13 minut, aż nabiorą złocistego koloru.

POWIĄZANE ARTYKUŁY