Makowe serduszka z cytryną

Makowe serduszka z cytryną

Deserów, w których łączymy mak z cytryną, istnieje naprawdę wiele — i trudno się dziwić, bo to wyjątkowo pyszne połączenie. Dlaczego więc nie wykorzystać go również w świątecznych ciasteczkach? Uwierzcie, że ten duet z dodatkiem dżemu porzeczkowego podbije Wasze serca.

 

Składniki na 2 blachy:

 

  • 200 g mąki pszennej
  • 70 g zmielonego maku
  • 50 g cukru pudru
  • starta skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 140 g masła
  • 1 żółtko
  • dżem porzeczkowy do połączenia
  • biała czekolada do ozdobienia

 

Przygotowanie:

 

  1. Wymieszaj mąkę, zmielony mak, cukier, startą skórkę z cytryny i szczyptę soli. Dodaj masło pokrojone w małe kostki, żółtko i zagnieć ciasto.
  2. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
  3. Wyjmij ciasto i pozostaw chwilę, aby „odpoczęło”, dzięki czemu łatwiej będzie je rozwałkować. Rozwałkuj je na oprószonej mąką powierzchni na grubość około 2 mm.
  4. Wykrawaj dowolne kształty, które będzie można skleić. Możesz też zrobić ciasteczka z otworkiem.
  5. Piecz w temperaturze 180°C przez około 8 minut.
  6. Wystudzone ciasteczka sklejaj za pomocą dżemu porzeczkowego. Odstaw na noc, aby stwardniały.
  7. Ozdabiaj nitkami roztopionej białej czekolady i ulubionymi dekoracjami.

 

POWIĄZANE ARTYKUŁY