Deserów, w których łączymy mak z cytryną, istnieje naprawdę wiele — i trudno się dziwić, bo to wyjątkowo pyszne połączenie. Dlaczego więc nie wykorzystać go również w świątecznych ciasteczkach? Uwierzcie, że ten duet z dodatkiem dżemu porzeczkowego podbije Wasze serca.
Składniki na 2 blachy:
- 200 g mąki pszennej
- 70 g zmielonego maku
- 50 g cukru pudru
- starta skórka z 1 cytryny
- szczypta soli
- 140 g masła
- 1 żółtko
- dżem porzeczkowy do połączenia
- biała czekolada do ozdobienia
Przygotowanie:
- Wymieszaj mąkę, zmielony mak, cukier, startą skórkę z cytryny i szczyptę soli. Dodaj masło pokrojone w małe kostki, żółtko i zagnieć ciasto.
- Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
- Wyjmij ciasto i pozostaw chwilę, aby „odpoczęło”, dzięki czemu łatwiej będzie je rozwałkować. Rozwałkuj je na oprószonej mąką powierzchni na grubość około 2 mm.
- Wykrawaj dowolne kształty, które będzie można skleić. Możesz też zrobić ciasteczka z otworkiem.
- Piecz w temperaturze 180°C przez około 8 minut.
- Wystudzone ciasteczka sklejaj za pomocą dżemu porzeczkowego. Odstaw na noc, aby stwardniały.
- Ozdabiaj nitkami roztopionej białej czekolady i ulubionymi dekoracjami.
