14 kuleczek
Słodycze, których nie trzeba piec, zwłaszcza kulki, zawsze będą cieszyć się popularnością i pojawiać się na świątecznym stole. Możesz wypróbować nasze śliwkowe kulki pełne zdrowych składników oraz odrobiny rumu, która nadaje im prawdziwie świątecznego charakteru. Jeśli jednak unikasz alkoholu, kulki będą smakować doskonale również bez niego.
Składniki:
- 100 g miękkich suszonych śliwek
- 50 g drobnych płatków owsianych
- 40 g orzechów włoskich lub pekan
- 25 g oleju kokosowego
- 1,5 łyżki rumu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- kakao do obtoczenia
Przygotowanie:
- Suszone śliwki, płatki owsiane, orzechy, olej kokosowy, rum i cynamon włóż do pojemnika blendera i miksuj, aż składniki połączą się w zwartą „pastę”.
- Z masy formuj w dłoniach kuleczki i obtaczaj je w kakao.
- Przechowuj w chłodzie. W pojemniku, w lodówce można je trzymać około miesiąca.
