4 porcje
115 minut + namaczanie grzybów
Prosty, ale bardzo treściwy kapuśniak, to zupa, która doda wam siły w jesienne i zimowe dni. U naszych słowackich sąsiadów nosi nazwę kapustnica i często podawana jest podczas wigilijnej kolacji. Najlepiej smakuje po dwóch lub trzech dniach, kiedy wszystkie smaki doskonale się połączą i zupa nabierze głębi. Miłośnicy pikantnych potraw mogą dodać kawałek papryczki chili.
Składniki:
- 1 garść suszonych grzybów
- 200 g wędzonego mięsa
- 125 g pikantnej kiełbasy
- 1 cebula
- 600 g kiszonej kapusty
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka smalcu
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki słodkiej papryki mielonej
- 2 l wody
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Grzyby lekko pokruszyć i namoczyć w wodzie przez co najmniej 30 minut. Wędzone mięso i kiełbasę pokroić w kostkę 1 × 1 cm. Cebulę obrać i drobno posiekać. Kiszona kapusta powinna odciec – następnie posiekaj ją na mniejsze kawałki. Obrać czosnek.
- Na patelni rozpuścić smalec, dodać przeciśnięty czosnek, cebulę oraz liść laurowy i smażyć około 5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodać mieloną paprykę i krótko podsmażyć. Następnie dodać kiełbasę, wędzone mięso i odsączone grzyby. Całość podsmażać przez kilka minut, po czym przełożyć do misy prodiż ETA Pecenka.
- Wlać wodę, dodać kapustę, posolić, popieprzyć, przykryć i gotować przez 1,5 godziny, aż kapusta zmięknie. Od czasu do czasu zamieszać.
