Masz ogródek pełen owoców i warzyw, i nie wiesz, co z nimi zrobić? Weki to klasyka – zawsze się sprawdzą. A co, jeśli powiemy Ci, że możesz wykorzystać robota kuchennego i wycisnąć z plonów maksimum – przy minimalnym wysiłku? Zobacz, jak to zrobić, aby w tym roku nie spędzać długich godzin w kuchni!
Przedłuż trwałość plonów dzięki pakowaniu próżniowemu
Kto by pomyślał, że jednym prostym trikiem można przedłużyć świeżość owoców, warzyw i ziół nawet o cały tydzień? Mowa o pakowaniu próżniowym. Jeszcze większym zaskoczeniem może być fakt, że z robotem kuchennym ETA Gratus Kuliner poradzisz sobie z tym zadaniem bez najmniejszego problemu. Jest on bowiem wyposażony w mechanizm próżniowy, wężyk oraz specjalne pojemniki do pakowania próżniowego.
Jak prawidłowo pakować próżniowo?
- Zioła, pokrojone owoce, warzywa (ale też mięso, sery czy ryby) – włóż do specjalnego pojemnika.
- Podłącz wężyk próżniowy do robota kuchennego i pojemnika.
- Jednym naciśnięciem przycisku odessiesz powietrze i przedłużysz świeżość żywności o kilka dni.

Wskazówka ETA: Jak przechowywać zioła?
Zanim je zapakujesz próżniowo, wypróbuj sprawdzony trik. Wystarczy, że lekko przytniesz łodyżki ziół (tak jak w przypadku ciętych kwiatów) i wstawisz je do szklanki z wodą. Wierzchołki ziół owiń w foliowy woreczek i włóż do lodówki. W ten sposób zachowają świeżość nawet przez kilka tygodni.
- Nie zapomnij naostrzyć noży
- Ostry nóż to absolutna podstawa w każdej kuchni. W tym również pomoże Ci robot kuchenny ETA. Dzięki zintegrowanej ostrzałce szybko i łatwo naostrzysz noże, a krojenie będzie szło gładko jak po maśle.
- Przygotuj smoothie, smoothie bowl i kremowe zupy
- Kto w dzieciństwie nie jadł truskawek z cukrem i bitą śmietaną, ten nie wie co stracił! Dziś większość z nas stara się jednak unikać dodawania cukru. W urozmaiconej diecie świeże owoce wciąż powinny odgrywać ważną rolę. Zbiory z ogrodu możesz oczywiście podawać w naturalnej postaci, ale żeby się nimi nie przejeść, wykorzystaj szklany blender (akcesorium ETA Kuliner) i szybko zamień owoce i warzywa w zdrowe pyszności. Przygotowanie jest naprawdę proste!

Co ze świeżych owoców?
- Wybierz przepis na smoothie, wrzuć wszystkie składniki do szklanego kielicha, włącz blender – i gotowe, możesz podawać.
- Sezonowe owoce przygotowane zgodnie z najnowszymi trendami? Jeśli na portalach społecznościowych widziałeś przepisy na smoothie bowls, teraz możesz je przyrządzić także we własnej kuchni.
- A jeśli masz w domu małe dzieci, w blenderze z łatwością przygotujesz również domowe musy owocowe bez dodatku cukru.

Nie wiesz, jak przerobić pomidory? A może szybka kolacja?
Prosta zupa pomidorowa
Składniki
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- garść świeżej bazylii
- sól, pieprz do smaku
- szczypta cukru (dla złagodzenia kwasowości)
- ewentualnie śmietana do zabielenia
Przygotowanie
- Sparz pomidory wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na większe kawałki.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i krótko podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodaj pomidory, szczyptę cukru, sól, pieprz i bazylię. Duś około 10 minut, aż pomidory zmiękną.
- Przełóż całość do szklanego blendera robota kuchennego ETA Gratus Kuliner i zmiksuj na gładki krem.
- W razie potrzeby dodaj odrobinę śmietany i jeszcze raz krótko zmiksuj.
Podawaj z grzankami, parmezanem i świeżym pieczywem. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na letnio – w gorące dni orzeźwi w każdej postaci.
Przygotuj sok i świeży juice jak z ulubionego baru
Uwielbiasz świeżo wyciskany sok pomarańczowy? A może masz w domu nadmiar porzeczek i nie wiesz, co z nimi zrobić? Dzięki wyciskarce do cytrusów i przystawce do owoców jagodowych możesz z pomocą robota kuchennego przygotować z sezonowych owoców orzeźwiające soki bez konserwantów.

Jak zrobić domowy sok za pomocą wyciskarki i prasy do owoców?
- Pomarańcze, grejpfruty czy cytryny wystarczy przekroić na pół i włożyć do wyciskarki do cytrusów.
- Do miękkich owoców (porzeczki, agrest, wydrylowane wiśnie, truskawki) użyj prasy do owoców jagodowych. Dzięki niej wyciśniesz sok do ostatniej kropli. W środku pozostanie część stała, którą możesz wykorzystać np. do dżemów czy marmolad.

Wykorzystaj warzywa w orzeźwiających sałatkach – łatwo i szybko
Świeże sałatki latem są obowiązkowe na każdym stole. Z robotem kuchennym ETA Gratus Kuliner przygotujesz je szybko i bez bałaganu. Dzięki 6 tarczom do rozdrabniania warzywa zetrzesz je na grubo, drobno albo pokroisz w cienkie plasterki – dokładnie tak, jak potrzebujesz.

Z domowych ogórków przygotuj ulubione tzatziki. Marchew i seler zamień w sałatkę coleslaw – idealną do domowych burgerów. Zachwycisz kubki smakowe także cienkimi plastrami buraka w połączeniu z rukolą, kozim serem i orzechami włoskimi. Tarki i świeże plony możesz wykorzystać na wiele sposobów – wystarczy odrobina fantazji. A jeśli masz większe ilości warzyw, zetrzyj je od razu i zamroź albo wysusz – zimą będą jak znalazł!

Jak uatrakcyjnić warzywa? Spróbuj spiralizera i pamiętaj o sosie!
Aby sałatka była kompletna i smakowała wszystkim, nie może zabraknąć odpowiedniego dressingu. W kolejnym artykule znajdziesz inspiracje na popularne sosy – od pikantnego dipu jogurtowego po oryginalny dressing orzechowy. Kilka prostych składników wystarczy, by nudną sałatkę zmienić w kulinarną przyjemność, którą pokochają nawet zagorzali mięsożercy.
A żeby sałatki cieszyły także oko, wypróbuj spiralizer – warzywa w formie sprężynek wyglądają apetycznie i zabawnie. Gwarantujemy, że marchewkowe czy cukiniowe spiralki będą wyglądały znacznie atrakcyjniej niż zwykłe plasterki – i to nie tylko dla dzieci.
Domowe to zawsze najlepsze
Gdy tylko pojawią się pierwsze wiśnie czy truskawki, to znak, że czas upiec ciasto. Z robotem kuchennym ETA Gratus Kuliner zrobisz to błyskawicznie. Ten pomocnik zadba o puszyste ciasto – ubije sztywną pianę za pierwszym razem, bez konieczności ciągłego kontrolowania. W kilka chwil ubije też jajka z cukrem na aksamitną masę, doda mąkę i równomiernie połączy składniki. Potem wystarczy przelać masę na blachę, posypać owocami i wstawić do piekarnika. Niezależnie od tego, czy wybierzesz klasyczne wiśniowe, czy rabarbarowe ciasto – nie spędzisz w kuchni długich godzin.

Wskazówka ETA: Jeśli chcesz wykorzystać również warzywa, nie ograniczaj się do słodkości – robot poradzi sobie także z ciastem na wytrawny quiche albo domową pizzę, którą możesz wypełnić świeżymi warzywami lub ziołami z ogródka.
Marmolada trochę inaczej
Maszynkę do mielenia mięsa rzadko kojarzymy z przygotowywaniem marmolady – a jednak dzięki niej możesz znacząco ułatwić sobie pracę.
Jak zrobić marmoladę przy pomocy robota kuchennego?
- Wiśnie lub morele wydryluj i zmiel w maszynce do mięsa – oszczędzisz mnóstwo czasu.
- Do owoców dodaj cukier i odstaw całość na noc.
- Następnego dnia morele gotuj, aż zgęstnieją.
- Przelej do czystych słoików, odwróć do góry dnem i gotowe!

Domowe lody – najlepszy letni deser
W upalne dni nic nie smakuje lepiej niż orzeźwiające lody. Z robotem kuchennym ETA Gratus Kuliner, wyposażonym w przystawkę do lodów, przygotujesz je szybko i wygodnie. Bez sztucznych dodatków, dokładnie według swoich upodobań i to w kilka minut. Najlepsze jest to, że wykorzystasz owoce z ogrodu – truskawki, porzeczki, morele czy maliny. To deser, którym zachwycisz każdego!
Dorośli będą zachwyceni sorbetem truskawkowym z miętą i prosecco, który zachwyca smakiem i pomysłowością. Oczywiście możesz przygotować też wersję bezalkoholową.
Dzieci ucieszy natomiast mrożony jogurt, który łatwo urozmaicisz sezonowymi owocami.

Niech praca idzie Ci lekko!
Z robotem kuchennym ETA Gratus Kuliner przetworzysz całą letnią obfitość szybko, kreatywnie i bez wysiłku. Wykorzystasz każdą truskawkę, wiśnię i cukinię. A satysfakcja z własnoręcznie przygotowanych przetworów jest bezcenna – bo zawsze wiesz, co jesz. A jeśli chcesz sobie ułatwić także tradycyjne wekowanie, warto pomyśleć o zakupie garnka do pasteryzacji ETA – z nim zrobisz to naprawdę łatwo.
Niech tegoroczne zbiory się udadzą, a praca w kuchni sprawia Ci przyjemność! 🌿