Chrupiące frytki, ser smażony na złoto, soczyste kotleciki z kurczaka. Chociaż wszyscy wiemy, że smażenie nie należy do najzdrowszych sposobów przygotowywania potraw, to właśnie takie przysmaki sprawiają, że trudno nam z niego zrezygnować. Mamy jednak dobrą wiadomość! Dzięki frytkownicom beztłuszczowym możesz smażyć znacznie zdrowiej. Chrupiące kotleciki wciąż będą idealne, a dodatkowo urządzenie posłuży Ci także do podgrzewania dań czy pieczenia. Nie wierzysz?
W przeciwieństwie do klasycznych frytkownic, w których potrawy zanurza się w oleju, frytkownice beztłuszczowe działają na zasadzie cyrkulacji gorącego powietrza, z dodatkiem jedynie niewielkiej ilością oleju lub tłuszczu. Gorące powietrze w urządzeniu krąży równomiernie, nie przegrzewa się i – dzięki sprytnym rozwiązaniom konstrukcyjnym – nie przypala przygotowywanych potraw.
Klasyczna frytkownica vs. frytkownica beztłuszczowa

Jak to działa?
Frytkownica beztłuszczowa ma wewnątrz element grzewczy oraz wentylator. Powietrze podgrzane do temperatury od 80 °C do 200 °C dzięki wentylatorowi krąży równomiernie wewnątrz frytkownicy i przygotowuje potrawy dzięki jego obiegowi. Dzięki temu jedzenie przygotowuje się równomiernie i nie przypala. Aby uzyskać większą chrupkość, wystarczy dodać kilka kropel oleju.
Cyrkulacja gorącego powietrza ma poza oszczędnością tłuszczu i zdrowszym smażeniem jeszcze jedną dużą zaletę. Frytkownicy beztłuszczowej możesz bez obaw powierzyć podgrzewanie posiłków, a nawet pieczenie i grillowanie.

Co można przygotować we frytkownicy beztłuszczowej?
- frytki ziemniaczane lub warzywne, krokiety, ziemniaki po amerykańsku,
- smażone sery lub kotlety,
- krążki cebulowe,
- paluszki rybne, ryby w panierce, łosoś,
- chipsy warzywne,
- spody do tortów,
- muffiny,
- słone i słodkie ciasta,
- grillowane skrzydełka lub kurczaka,
- i wiele innych.
Z frytkownicą beztłuszczową możesz przygotowywać lżejsze dania, które nadają się także dla dzieci lub osób z wrażliwszym układem pokarmowym. Poza minimalną ilością użytego tłuszczu możesz sam wybrać, jakiego rodzaju oleju użyjesz. Oprócz klasycznego rzepakowego czy słonecznikowego, możesz sięgnąć po oliwę z oliwek, olej kokosowy czy sezamowy. Ponieważ nie jest potrzebna duża ilość oleju, a dodatkowo nie trzeba go rozgrzewać do bardzo wysokiej temperatury, możesz wybrać zdrowsze oleje o niższym punkcie dymienia, czyli temperaturze, w której zaczynają się przypalać.

5 powodów, aby zamienić klasyczną frytkownicę na beztłuszczową
-
Zdrowsze smażenie i brak zapachu
Największą zaletą frytkownic beztłuszczowych jest możliwość przygotowania potraw w zdrowszy sposób. Smażenie odbywa się dzięki gorącemu powietrzu, a przygotowanie wymaga jedynie kilku kropel oleju. Możesz też wybrać np. olej sezamowy czy inny, zdrowszy wariant. Co więcej – nie musisz już zmagać się z nieprzyjemnym zapachem przypalonego oleju ani jego późniejszą utylizacją. -
Podgrzewanie, grillowanie i pieczenie
Oprócz smażenia, nowoczesne frytkownice beztłuszczowe potrafią podgrzewać potrawy, a także piec i grillować. Jedno urządzenie na kuchennym blacie zastąpi kilka innych i zaoszczędzi Ci miejsca.

-
Oszczędność czasu – w użytkowaniu i konserwacji
Frytkownice beztłuszczowe są niezwykle łatwe i szybkie w czyszczeniu. Powłoka wewnętrzna jest nieprzywierająca, a nadmiar płynów spływa do wyjmowanej miski ociekowej, którą wystarczy przepłukać. Dodatkowo nagrzewają się znacznie szybciej niż klasyczne frytkownice – więc nie musisz czekać. -
Bezpieczeństwo użytkowania
Przy smażeniu w tradycyjnej frytkownicy zawsze pojawia się z tyłu głowy ostrzeżenie: „Uwaga, wrzący olej!”. Frytkownice beztłuszczowe eliminują ten problem i zapewniają większe bezpieczeństwo. -
Brak przypalonego tłuszczu
Przepalony tłuszcz powstający w klasycznych frytkownicach olejowych jest wyjątkowo szkodliwy. Dzięki smażeniu gorącym powietrzem gotujesz zdrowiej i bez ryzyka powstawania rakotwórczych substancji.

Jak wybrać frytkownicę beztłuszczową?
Zastanów się, jak duże porcje będziesz przygotowywać, i dobierz odpowiednią pojemność misy. Dla czteroosobowej rodziny wystarczy pojemność do 4 litrów.
Nowoczesna frytkownica beztłuszczowa powinna być wyposażona w praktyczny timer, wyjmowaną miskę ociekową, izolowane termicznie uchwyty, antypoślizgowe nóżki oraz płynną regulację temperatury.
Świetnym wyborem będzie model ETA Vista Digi, który dodatkowo doskonale prezentuje się na kuchennym blacie.