Frytkownica beztłuszczowa: jak smażyć zdrowiej?

Frytkownica beztłuszczowa: jak smażyć zdrowiej?

Chrupiące frytki, ser smażony na złoto, soczyste kotleciki z kurczaka. Chociaż wszyscy wiemy, że smażenie nie należy do najzdrowszych sposobów przygotowywania potraw, to właśnie takie przysmaki sprawiają, że trudno nam z niego zrezygnować. Mamy jednak dobrą wiadomość! Dzięki frytkownicom beztłuszczowym możesz smażyć znacznie zdrowiej. Chrupiące kotleciki wciąż będą idealne, a dodatkowo urządzenie posłuży Ci także do podgrzewania dań czy pieczenia. Nie wierzysz?

W przeciwieństwie do klasycznych frytkownic, w których potrawy zanurza się w oleju, frytkownice beztłuszczowe działają na zasadzie cyrkulacji gorącego powietrza, z dodatkiem jedynie niewielkiej ilością oleju lub tłuszczu. Gorące powietrze w urządzeniu krąży równomiernie, nie przegrzewa się i – dzięki sprytnym rozwiązaniom konstrukcyjnym – nie przypala przygotowywanych potraw.

Klasyczna frytkownica vs. frytkownica beztłuszczowa

 

Jak to działa?

Frytkownica beztłuszczowa ma wewnątrz element grzewczy oraz wentylator. Powietrze podgrzane do temperatury od 80 °C do 200 °C dzięki wentylatorowi krąży równomiernie wewnątrz frytkownicy i przygotowuje potrawy dzięki jego obiegowi. Dzięki temu jedzenie przygotowuje się równomiernie i nie przypala. Aby uzyskać większą chrupkość, wystarczy dodać kilka kropel oleju.

Cyrkulacja gorącego powietrza ma poza oszczędnością tłuszczu i zdrowszym smażeniem jeszcze jedną dużą zaletę. Frytkownicy beztłuszczowej możesz bez obaw powierzyć podgrzewanie posiłków, a nawet pieczenie i grillowanie.

Co można przygotować we frytkownicy beztłuszczowej?

  1. frytki ziemniaczane lub warzywne, krokiety, ziemniaki po amerykańsku,
  2. smażone sery lub kotlety,
  3. krążki cebulowe,
  4. paluszki rybne, ryby w panierce, łosoś,
  5. chipsy warzywne,
  6. spody do tortów,
  7. muffiny,
  8. słone i słodkie ciasta,
  9. grillowane skrzydełka lub kurczaka,
  10. i wiele innych.

Z frytkownicą beztłuszczową możesz przygotowywać lżejsze dania, które nadają się także dla dzieci lub osób z wrażliwszym układem pokarmowym. Poza minimalną ilością użytego tłuszczu możesz sam wybrać, jakiego rodzaju oleju użyjesz. Oprócz klasycznego rzepakowego czy słonecznikowego, możesz sięgnąć po oliwę z oliwek, olej kokosowy czy sezamowy. Ponieważ nie jest potrzebna duża ilość oleju, a dodatkowo nie trzeba go rozgrzewać do bardzo wysokiej temperatury, możesz wybrać zdrowsze oleje o niższym punkcie dymienia, czyli temperaturze, w której zaczynają się przypalać. 

5 powodów, aby zamienić klasyczną frytkownicę na beztłuszczową

  1. Zdrowsze smażenie i brak zapachu
    Największą zaletą frytkownic beztłuszczowych jest możliwość przygotowania potraw w zdrowszy sposób. Smażenie odbywa się dzięki gorącemu powietrzu, a przygotowanie wymaga jedynie kilku kropel oleju. Możesz też wybrać np. olej sezamowy czy inny, zdrowszy wariant. Co więcej – nie musisz już zmagać się z nieprzyjemnym zapachem przypalonego oleju ani jego późniejszą utylizacją.
  2. Podgrzewanie, grillowanie i pieczenie
    Oprócz smażenia, nowoczesne frytkownice beztłuszczowe potrafią podgrzewać potrawy, a także piec i grillować. Jedno urządzenie na kuchennym blacie zastąpi kilka innych i zaoszczędzi Ci miejsca.
  1. Oszczędność czasu – w użytkowaniu i konserwacji
    Frytkownice beztłuszczowe są niezwykle łatwe i szybkie w czyszczeniu. Powłoka wewnętrzna jest nieprzywierająca, a nadmiar płynów spływa do wyjmowanej miski ociekowej, którą wystarczy przepłukać. Dodatkowo nagrzewają się znacznie szybciej niż klasyczne frytkownice – więc nie musisz czekać.
  2. Bezpieczeństwo użytkowania
    Przy smażeniu w tradycyjnej frytkownicy zawsze pojawia się z tyłu głowy ostrzeżenie: „Uwaga, wrzący olej!”. Frytkownice beztłuszczowe eliminują ten problem i zapewniają większe bezpieczeństwo.
  3. Brak przypalonego tłuszczu
    Przepalony tłuszcz powstający w klasycznych frytkownicach olejowych jest wyjątkowo szkodliwy. Dzięki smażeniu gorącym powietrzem gotujesz zdrowiej i bez ryzyka powstawania rakotwórczych substancji.

Jak wybrać frytkownicę beztłuszczową?

Zastanów się, jak duże porcje będziesz przygotowywać, i dobierz odpowiednią pojemność misy. Dla czteroosobowej rodziny wystarczy pojemność do 4 litrów.

Nowoczesna frytkownica beztłuszczowa powinna być wyposażona w praktyczny timer, wyjmowaną miskę ociekową, izolowane termicznie uchwyty, antypoślizgowe nóżki oraz płynną regulację temperatury.

Świetnym wyborem będzie model ETA Vista Digi, który dodatkowo doskonale prezentuje się na kuchennym blacie.

POWIĄZANE ARTYKUŁY