4 porcje
2 godziny wraz z wyrastaniem
Domowemu knedlik z pieczywem - temu kupnem trudno dorównać – przynajmniej wtedy, gdy uda się tak, jak powinien. Podstawą sukcesu jest dokładne wyrobienie ciasta, a także czujność podczas wyrastania i gotowania. Jeśli jednak opanujesz właściwe wyczucie czasu, otrzymasz puszysty i miękki knedlik, który doskonale uzupełni sos, gulasz albo pieczone mięso z kapustą.
Składniki:
500 g mąki grubo mielonej
2 g soli
1 jajko
300 ml letniego mleka
12 g świeżych drożdży
70 g pieczywa z poprzedniego dnia
olej do posmarowania blachy
Przygotowanie:
- Do letniego mleka pokrusz drożdże i wymieszaj. Gdy drożdże się rozpuszczą, dodaj jajko i roztrzep widelcem.
- Do miski wsyp mąkę i sól, po czym wymieszaj. Wlewaj do środka płynną mieszankę z drożdżami i zaczynając od środka, mieszaj ciasto drewnianą łyżką, stopniowo włączając mąkę z brzegów miski. Zagnieć lepkie ciasto.
- Teraz czas na wyrabianie – aby ułatwić sobie pracę i uzyskać idealny efekt, powierz ciasto jednemu z kuchennych pomocników, którzy mają funkcję wyrabiania (robot kuchenny lub wypiekacz do chleba). W rezultacie otrzymasz elastyczne, delikatne i lśniące ciasto.
- Pieczywo pokrój w kostkę. Wymieszaj je z ciastem tak, aby równomiernie się w nim rozłożyło.
- Misę z ciastem przykryj wilgotną ściereczką i pozostaw do wyrastania na około godzinę w ciepłym miejscu. Pod koniec wyrastania kontroluj ciasto – nie powinno rosnąć za długo. Oczekiwanym efektem jest podwojenie objętości.
- Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą, delikatnie je zagnieć i uformuj gładką kulę. Podziel ją na dwie części i z każdej uformuj wałek o średnicy około 6 cm. Ułóż knedliki na blasze posmarowanej olejem i ponownie pozostaw pod wilgotną ściereczką do wyrastania – tym razem na około pół godziny.
- W dużym garnku zagotuj niewielką ilość wody i umieść w nim wkładkę do gotowania knedlików na parze. Gdy woda zacznie wrzeć, ułóż na niej knedliki (zostaw im trochę miejsca – zwiększą objętość) i przykryj garnek pokrywką. Gotuj około 25 minut.
- Po zdjęciu garnka z ognia ostrożnie wyjmij knedliki i pokrój je nożem z ząbkami do pieczywa albo nitką.
