Drożdżówki Honzy

Drożdżówki Honzy

Około 20 bułeczek

70 minut + wyrastanie

 

Bajkowe bułeczki są nierozerwalnie związane z czeską kuchnią. Wielu kucharzy obawia się ich przygotowania, ale z tym przepisem poradzicie sobie już za pierwszym razem. Ważne jest dobre wyrobienie ciasta, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki a masa zacznie odchodzić od miski, a następnie pozwolenie mu na odpowiednie wyrośnięcie, ale nie przerośnięcie. Zazwyczaj podwaja swoją objętość i podczas wyrastania potrzebuje spokoju i ciepła, bez przeciągów. Bułeczki nadziejcie klasycznym twarogiem albo makiem ze śliwkowymi powidłami. Zobaczycie, że znikną w mgnieniu oka.

 

Składniki:

Rozczyn:
21 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
50 ml letniego mleka
1 łyżka mąki pszennej

Ciasto:
2 jajka
250 g mąki pszennej
szczypta soli
40 g cukru
50 g roztopionego masła
50 ml letniego mleka

Nadzienie twarogowe:
250 g miękkiego twarogu (z kostki)
1 opakowanie cukru waniliowego
50 g cukru
otarta skórka z 1 sparzonej cytryny
garść rodzynek

Nadzienie powidłowo-makowe:
200 g powideł śliwkowych
100 g mielonego maku
1 łyżeczka przyprawy piernikowej

olej do wysmarowania
mąka pszenna do podsypania
cukier puder do posypania
roztopione masło do smarowania

ETA Pecenka
ETA Gratus z hakiem do wyrabiania ciasta i nasadką – młynkiem do maku

 

Przygotowanie:

 

  1. Za pomocą widelca, rozgniećcie drożdże z cukrem, na papkę. Dodajcie letnie mleko i mąkę, a następnie pozostawcie rozczyn, aby się uaktywnił. W ciepłym miejscu trwa to około 10 minut.
  2. Oddzielcie żółtka od białek. Do większej miski przesiejcie mąkę, posólcie i wymieszajcie. W środku zróbcie wgłębienie, do którego dodacie żółtka, cukier, masło, mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiajcie drewnianą łyżką co najmniej 15 minut lub hakiem w robocie Gratus co najmniej 5 minut – aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek misy. Przykryjcie misę czystą ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość. Trwa to około 1 godzinę.
  3. Przygotujcie nadzienie twarogowe lub powidłowo-makowe według uznania. Wymieszajcie podane składniki; jeśli macie młynek do maku, możecie zmielić go na „świeżo”.
  4. Misę Pecenki dokładnie wysmarujcie olejem. Wyrośnięte ciasto przełóżcie na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkujcie na placek grubości około 1 cm. Pokrójcie go na kwadraty o wymiarach około 5 × 5 cm. Na każdy kwadrat nałóżcie łyżkę nadzienia i zawińcie. Miejsce łączenia dobrze zlepcie. Poszczególne bułeczki układajcie w Pecence złączeniem do dołu i posmarujcie ze wszystkich stron roztopionym masłem, dzięki czemu nie będą się sklejać. Przykryjcie pokrywą i pozostawcie jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
  5. Włączcie Pecenkę i pieczcie około 20 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru. Wyjmijcie je i pozostawcie do ostygnięcia. Podawajcie oprószone cukrem pudrem.

POWIĄZANE ARTYKUŁY