4 porcje
45 minut
Jeśli tak jak my kochacie ciasteczka, koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis. Jesteśmy pewni, że znikną w mgnieniu oka. Przepis powstał we współpracy z foodblogerem Janem Jirką.
Ciasteczka cynamonowe
Składniki:
- 225 g mąki pszennej tortowej
- 200 g miękkiego masła
- 105 g cukru pudru
- 95 g budyniu waniliowego w proszku
- 20 g żółtek
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:
- Wymieszać mąkę z cukrem, budyniem i cynamonem. Dodać miękkie masło pokrojone w kostkę oraz żółtko.
- Zagnieść gładkie, nieklejące się ciasto.
- Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę, najlepiej na całą noc.
- Formować ciasteczka przy użyciu maszynki do mięsa z nakładką do ciastek, np. w kształcie gwiazdki.
- Piec w 180°C około 20 minut, do lekkiego zrumienienia.
Ciasteczka kakaowe
Składniki:
- 225 g mąki pszennej tortowej
- 200 g miękkiego masła
- 105 g cukru pudru
- 95 g budyniu waniliowego w proszku
- 20 g żółtek
- 5 łyżek kakao holenderskiego
- 8 łyżek letniej wody
Przygotowanie:
- W małej miseczce wymieszać kakao z letnią wodą, aż powstanie gładka masa. Odstawić.
- W większej misce połączyć mąkę, cukier i budyń, dodać miękkie masło pokrojone w kostkę oraz żółtko. Na końcu dodać rozmieszane kakao z wodą.
- Wyrobić robotem gładkie, nieklejące się ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić co najmniej godzinę, najlepiej przez noc.
- Formować ciasteczka przy użyciu maszynki do mięsa z nakładką do ciastek, np. w kształcie gwiazdki.
- Piec w 180°C około 20 minut, do zrumienienia.
Wykończenie
Składniki:
- 100 g czekolady (55% kakao)
- 20 g oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Rozpuścić czekoladę i olej kokosowy w kąpieli wodnej.
- Upieczone ciasteczka zanurzać do połowy w rozpuszczonej czekoladzie.
- Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać dowolną posypką i pozostawić do zastygnięcia.
