Austriacki chleb z suszonymi jabłkami

Austriacki chleb z suszonymi jabłkami

Składniki:

 

  • ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1½ szklanki mąki pszennej, tortowej
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1½ szklanki maślanki
  • 1 szklanka posiekanych orzechów (włoskich, migdałów lub laskowych)
  • 1 szklanka suszonych gruszek lub śliwek (pokrojonych na kawałki)
  • ½ szklanki suszonych fig (posiekanych)
  • ¾ szklanki daktyli (posiekanych)
  • ⅓ szklanki rodzynek
  • 2 łyżki rumu
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • ¼ łyżeczki suszonej skórki cytrynowej
  • cukier puder do posypania


Przygotowanie:

 

  1. Suszone gruszki lub śliwki pokrój i zalej rumem. Odstaw na 2 godziny do namoczenia.
  2. Do miski wsyp przesiane mąki, dodaj cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
  3. Wlej maślankę i mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
  4. Dodaj orzechy, suszone owoce oraz gruszki z rumem i dokładnie wymieszaj.
  5. Uformuj bochenek i przełóż go do prodiża ETA Pecenka wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz przez około 50–55 minut, w trakcie sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone.
  7. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie oprósz cukrem pudrem.

POWIĄZANE ARTYKUŁY