Składniki:
- ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1½ szklanki mąki pszennej, tortowej
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1½ szklanki maślanki
- 1 szklanka posiekanych orzechów (włoskich, migdałów lub laskowych)
- 1 szklanka suszonych gruszek lub śliwek (pokrojonych na kawałki)
- ½ szklanki suszonych fig (posiekanych)
- ¾ szklanki daktyli (posiekanych)
- ⅓ szklanki rodzynek
- 2 łyżki rumu
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- ¼ łyżeczki suszonej skórki cytrynowej
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Suszone gruszki lub śliwki pokrój i zalej rumem. Odstaw na 2 godziny do namoczenia.
- Do miski wsyp przesiane mąki, dodaj cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
- Wlej maślankę i mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
- Dodaj orzechy, suszone owoce oraz gruszki z rumem i dokładnie wymieszaj.
- Uformuj bochenek i przełóż go do prodiża ETA Pecenka wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez około 50–55 minut, w trakcie sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone.
- Pozostaw do ostygnięcia, a następnie oprósz cukrem pudrem.
