Sałatka dla zdrowia z owocami i orzechami

Ten przepis pochodzi z bloga www.przepisyJoli.com , prowadzącej zajęcia w Szkole Gotowania ETA – Joli Caputy.

SAŁATKA DLA ZDROWIA Z OWOCAMI I ORZECHAMI – warto się wzmacniać witaminami przez cały rok. Proponuję przygotować sobie codziennie jakąś prostą sałatkę lub surówkę.

Składniki:

  • 1 garść orzechów nerkowca
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szczypta soli
  • 1 gruszka (odmiana Konferencja)
  • 1 jabłko (najlepiej twarde)

Sprzęt:

  • Patelnia do przygotowania orzechów w miodzie
  • Blender z pojemnikiem do siekania, w moim przypadku blender CABERO marki ETA (więcej informacji o blenderze znajdziecie tutaj: kuchniajoli.com )

 

Wykonanie:

 

Na rozgrzaną patelnie wsypałam orzechy i wylałam miód, wszystko razem trzymałam na ogniu, aż miód zaczął bulgotać i oblepił dokładnie orzechy, wówczas dodałam odrobinę soli, zamieszałam i ściągnęłam z ognia.
Jabłko i gruszkę umyłam, wycięłam gniazda nasienne, korzonki i pokroiłam w mniejsze kawałki.

Jabłka i gruszki poszatkowałam blenderem CABERO marki ETA w pojemniku do szatkowania (jest w zestawie).

Zwykle szatkuje ustawiając prędkość na najwyższą wartość ( 8 )

Po minucie owoce były poszatkowane.

Poszatkowane owoce przełożyłam do miseczki i dodałam uprażone z miodem i solą orzechy nerkowca. Moja sałatka była gotowa do jedzenia   Smacznego!