Burgery z grzybami upieczone w prodiżu

Składniki:
Burgery:

  • 0,5 kg antrykotu
  • 1 łyżeczka grubej soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

Grzyby:

  • 3 duże rydze
  • 1 duży suszony pomidor
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 3 łyżki oliwy
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu czarnego
  • Szczypta tymianku
  • Szczypta suszonego czosnku

Dodatkowo:

  • 4 bułki
  • 4 liście sałaty
  • Musztarda
  • 4 kawałki żółtego sera

Sprzęt:

  • Maszynka do mielenia mięsa (ja używam maszynki w robocie planetarnym GRATUS MAXIPASTA marki ETA)
  • Prodiż (ja używam PECENKA marki ETA)
     
  • Wykonanie:
  • Wybrałam ładny kawałek antrykotu i jak zwykle zmieliłam go sama, używam maszynki do mięsa w robocie planetarnym GRATUS MAXIPASTA marki ETA.
  • Zmielone mięso doprawiłam solą i pieprzem.
  • Uformowałam cztery burgery.
  • Burgery ułożyłam w prodiżu PECENKA marki ETA.
  • Burgery piekłam z jednej strony około 15 minut. Przez okienko w prodiżu PECENKA można kontrolować postęp pieczenia.
  • Zabrałam się za przygotowanie sosu. Umyłam, obrałam i pokroiłam grzyby. Pokroiłam suszonego pomidora. Nagrzałam patelnie, wylałam na nią oliwę, wrzuciłam grzyby i suszonego pomidora. Doprawiłam i smażyłam przez chwile.
  • Dodałam śmietanę i mieszając trzymałam na ogniu, aż się zagotowało.
  • Burgery obróciłam na drugą stronę piekłam w prodiżu PECENKA jeszcze jakieś 12 minut, później na każdym ułożyłam po plasterku sera i  piekłam kolejne 3 minuty.
  • Wyciągnęłam mięso z prodiża i na chwilę włożyłam do niego poprzekrawane bułki (żeby były ciepłe).
  • Po chwili zaczęłam składać burgery. Bułeczki posmarowałam warstwą musztardy. Położyłam: liść sałaty, warstwę grzybów w sosie, burgera i przykryłam bułką.
  • Burgery były gotowe do podania! Smacznego!