Torcik z masą kokosową

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju

Poncz do nasączenia biszkoptu:

Składniki na masę:

  • 25 dag wiórek kokosowych
  • 2 opakowania sera mascarpone (1 serek = 250 gramów)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 mały kubek śmietany 30% (200 – 250 ml)

Dekoracja:

  • sprężynki z czekolady mlecznej
  • brzoskwinie z puszki
  • winogrona
  • dekoracje z gorzkiej czekolady
  • listki mięty
  • blacha do tarty o średnicy 25 cm
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • bułka tarta do wysypania

Wykonanie:
Jajka wbiłam do misy robota (ja używam robota planetarnego marki ETA – GRATUS MAXIPASTA, więcej o robotach planetarnych przeczytacie tutaj: http://kuchniajoli.com/roboty-planetarne-dla-wymagajacych-c-20.html ), wsypałam cukier i ubiłam na kogel mogel. Następnie wlałam olej i na wolnych obrotach miksera wymieszałam. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, dodałam do masy i wymieszałam szpatułką. Tak przygotowane ciasto wylałam na blachę (wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą). Piekarnik nagrzałam do temp. 180 stopni i wstawiłam do pieczenia na ok. 25 – 30 min. Gdy biszkopt się upiekł odstawiłam do wystygnięcia. Zrobiłam poncz i nasączyłam biszkopt. Kubek śmietany wlałam do misy robota, wsypałam cukier puder i ubiłam. Pod koniec ubijania dodałam ser mascarpone i wiórki kokosowe. Na wolnych obrotach wszystko dokładnie wymieszałam. Tak przygotowana masę wyłożyłam na nasączony biszkopt. Wierzch ciasta udekorowałam startą mleczną czekoladą, pokrojonymi brzoskwiniami z puszki, winogronami i listkami mięty. Dodałam też dekoracje z gorzkiej czekolady. Torcik włożyłam do lodówki na 1 – 2 godziny.