Chlebek czosnkowy

do powstania tego przepisy zainspirowała mnie Czytelniczka bloga, pytając czy mam przepis na chleb czosnkowy. Wcześniej w domu delektowaliśmy się chlebem cebulowym (tutaj znajdziecie przepis: przepisyjoli.com ) jednak chleb czosnkowy wymaga trochę innego podejścia. Nie chciałam żeby czosnek kompletnie zdominował pieczywo, ale żeby był wyczuwalny i ten przepis jest właśnie taką propozycją smakową. Chleb upiekłam w mojej ulubionej maszynie do wypieku chleba  Dellica ETA , polecam Wam ją bardzo gorąco.

Składniki:

  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 350 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sprzęt:

Wykonanie:

Na patelni delikatnie rozgrzałam masło, wrzuciłam do niego 3 duże ząbki czosnku w łupinie. Smażyłam na średnim ogniu po 3 – 4 minuty z każdej ze stron. Następnie masło, które przejęło smak czosnku zlałam do misy maszyny do pieczenia chleba Dellica ETA . Kiedy czosnek podstygł, obrałam go ze łupinek i pokroiłam. Do czosnku dodałam jeszcze 2 ząbki surowego polskiego czosnku.

Do misy maszyny do pieczenia chleba Dellica ETA dodałam drobno pokrojony czosnek i dolałam wody. Następnie do piekarki wsypałam drożdże, mąkę, sól i pieprz. Po zamknięciu przyciskiem menu wybrałam program 3, czyli TOUSTOVY, przyciskiem VELIKOST przełączyłam na VETSI i wybrałam średnio wypieczoną skórkę ( przyciskiem BARVA: STREDNI). Pozostało mi tylko rozpocząć pieczenie (przycisk START). Resztę pracy wykonała sama maszyna, wyrabiając i piekąc chlebek.