Hummus z ciecierzycy I papryki

Składniki:

  • Ok. 400 gramów ciecierzycy (1 puszka)
  • 1 czerwona papryka
  • Serek philadelphia (może być też inny śmietankowy/ śniadaniowy)
  • Oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Sól (ja dałam 3 szczypty)
  • Słodka czerwona papryka (1 łyżeczka)
  • Limonka (opcjonalnie)

Sprzęt:

 

 

Wykonanie:
Umyłam paprykę, pocięłam ją w paski, skropiłam oliwą z oliwek i posypałam solą. Włożyłam do  prodiża PECENKA marki ETA i piekłam przez 30 min.

 

Odlałam płyn z ciecierzycy i wsypałam ją do blendera CABERO marki ETA. Następnie do ciecierzycy dodałam serek, oliwę z oliwek, czosnek, sól, czerwoną słodką paprykę i wcisnęłam limonkę. Gdy papryka się upiekła dodałam ją do reszty składników i wszystko razem zblendowałam.

 

Hummus przechowuję w lodówce, podaje z tortillą, tostami lub z pałeczkami grissinni.